Υλικά
- 1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, χοντροτριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες
- 60 γρ. νιφάδες βρώμης
- ½ κ. γ. ξερή ρίγανη
- 200 γρ. φακές, βρασμένες (~150 γρ. ξερές)
- 1 κ. σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ. σ. τοματοπελτέ
- ½ ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα)
- 1 αυγό ή 1 κ.σ. κοπανισμένο λιναρόσπορο ανακατεμένο με
- 2 ½ κ.σ. νερό
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
1) Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και στο τέλος το σκόρδο για ένα ακόμα λεπτό. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
2) Βάζουμε στο μούλτι τις νιφάδες βρώμης με τη ρίγανη και μπλεντάρουμε μέχρι να γίνει σκόνη. Προσθέτουμε τις βρασμένες φακές, τη σάλτσα σόγιας, τον τοματοπελτέ, τον μαϊντανό και το υποκατάστατο αυγού (λιναρόσπορο με νερό) ή το αυγό, αλατοπιπερώνουμε και μπλεντάρουμε καλά. Αν χρειαστεί το κάνουμε σε δύο δόσεις.
3) Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα της βρώμης με το καρότο και το κρεμμύδι, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά, να σφίξει ελαφρώς το μείγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Πλάθουμε 18-20 κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά, γυρίζοντας τα κεφτεδάκια στη μέση περίπου του ψησίματος.
0 σχόλια για “Κεφτεδάκια φακής”