Λαγάνα ολικής άλεσης

Υλικά για 1 λαγάνα

  • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 9 γρ. (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά
  • 1 κ. γλυκού αλάτι ψιλό
  • 1 κ. γλυκού μέλι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml νερό χλιαρό
laganaolikis

Εκτέλεση

1) Ανακατεύετε 150 ml από το χλιαρό νερό με το μέλι και τη μαγιά. Το αφήνετε για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.

2) Προσθέτετε τα άλευρα, το αλάτι, το λάδι και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνετε με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.

3) Καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε, σε ζεστό μέρος, για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

4) Καλύπτετε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα.

5) Πλάθετε τη ζύμη στο σχήμα της λαγάνας, σε πάχος περίπου 1/2 εκ., ανοίγοντάς τη με τα χέρια σας.

6) Αφήνετε τη λαγάνα σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να φουσκώσει ελαφρώς.

7) Πιέζετε τη λαγάνα με τα δάχτυλά σας, για να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές δαχτυλιές και να ξεφουσκώσει ελαφρώς.

8) Με ένα πινέλο την περνάτε με νερό και πασπαλίζετε με σουσάμι.

9) Ψήνετε για 30 λεπτά σε μεσαία σχάρα στους 190 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.

laganaolikis1

Tip: Με το που την έσβησα την πέρασα πάλι με λίγο νερό με ένα πινέλο, μαλακά για να μην ξεκολλήσει το σουσάμι, για να μαλακώσει.

Tip: Μπορείτε να αλλάξετε την αναλογία σε λευκό - ολικής άλεσης αλεύρι ανάλογα με την προτίμησή σας!

0 σχόλια για “Λαγάνα ολικής άλεσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *