Ευεργετικές δράσεις αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι ένα φρούτο μέτριας ενεργειακής πυκνότητας (1,7kcal/gr, τυπική μερίδα: 30 gr), καθώς κατά 80% αποτελείται από νερό και διαιτητικές ίνες, οι οποίες εξασφαλίζουν αυξημένο αίσθημα κορεσμού στους καταναλωτές.

Παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, τα πιο σημαντικά εκ των οποίων είναι:

  • Κάλιο: προάγει τον έλεγχο αρτηριακής πίεσης
  • Μαγνήσιο: βελτίωση ευαισθησίας στην ινσουλίνη και μεταγευματικής υπερλιπιδαιμίας, καρδιοπροστατευτική δράση.
  • Βιταμίνες C, E: αντιοξειδωτική δράση
  • Βιταμίνη Κ: συμβάλει στην πήξη του αίματος (ιδιαίτερα σημαντικό σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα)
  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β: οι ανεπάρκειες σε φυλλικό οξύ και Β6 αυξάνουν τα επίπεδα ομοκυστείνης αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
  • Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA): Βελτίωση ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καρδιοπροστατευτική δράση (μείωση οξείδωσης λιπιδίων), αντιυπερτασική δράση, προστασία από συσσώρευση κοιλιακού λίπους
  • Περιέχει μείγμα φυτοχημικώνουσιών για την υποστήριξη της υγείας, της ευεξίας και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Συγκεκριμένα, περιέχει καροτενοειδή, κυρίως ξανθοφύλλες με σημαντικότερη τη λουτεΐνη, τα φαινολικά και τις φυτοστερόλες.

Συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς προφίλ λιπιδίων του αίματος, (μείωση CHol, TGκαι αύξηση HDL)

alina-karpenko-VP1YuuSnmVQ-unsplash
thought-catalog-9aOswReDKPo-unsplash

Γλυκαιμικός έλεγχος

Υποστηρίζει τον γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη. Η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι πολύ χαμηλή και φαίνεται να μην συμπεριφέρονται όπως η συμβατική ζάχαρη αλλά ως ένα μοναδικό φυτοχημικό.

Σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών

Το αβοκάντο σε άτομα που το καταναλώνουν έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου κατά 50% έναντι των μη καταναλωτών. Ακόμα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, η οποία προκαλείται από οξειδωτικό και φλεγμονώδες στρες, μέσω της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης που περιέχει, οι οποίες δρουν προστατευτικά προς τους χόνδρους.

Αντικαρκινογόνες ιδιότητες

Το αβοκάντο παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του λάρυγγα, του φάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, του γαστρικού συστήματος και του μαστού.

Συμβάλλει στην υγεία του δέρματος

Τα καροτενοειδή καταπολεμούν την οξειδωτική και φλεγμονώδη δράση από την έκθεση στην υπεριώδη και την ορατή ακτινοβολία, ενώ χάρη στα καλά λιπαρά που περιέχει επιτυγχάνεται η ελαστικότητα του δέρματος και η μείωση των ρυτίδων.

Προάγει την υγεία των ματιών

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη (καροτενοειδή) που περιέχονται στο αβοκάντο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσλειτουργιών των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία, ενώ παράλληλα τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα δρουν προστατευτικά για τα μάτια.

Συμβάλλει στην υγιή γήρανση

Η αντιοξειδωτική δράση των ξανθοφύλλων που περιέχει το αβοκάντο προστατεύει το DNA από ενδεχόμενες καταστροφές.

irene-kredenets-AWMWcR3hQUg-unsplash

Βιβλιογραφία:

  • Fulgoni Victor L, Dreher Mark, Davenport Adrienne J, (2013), “Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008”.
  • Dreher Mark L, Davenport Adrienne J, (2013), “Hass avocado composition and potential health effects”.

0 σχόλια για “Ευεργετικές δράσεις αβοκάντο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *