Επεξεργασμένο κρέας

Τι είναι το επεξεργασμένο κρέας

Στην κατηγορία αυτή ανήκει οποιοδήποτε κρέας έχει υποστεί επεξεργασία με αλάτι, ωρίμανση, ζύμωση, κάπνιση ή άλλες διαδικασίες για την ενίσχυση της γεύσης ή της συντήρησής του. Τα περισσότερα περιλαμβάνουν χοιρινό ή βοδινό, όμως μπορεί και πουλερικά, εντόσθια ή και υποπροϊόντα κρέατος

 

Συχνότητα κατανάλωσης

Ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας το ποσοστό των ατόμων που το καταναλώνουν κυμαίνεται από 2-65%.

aliet-kitchen-4q2wM_mEJI8-unsplash
donald-giannatti-sWZ85aMZXg4-unsplash

 

Καρκινογόνες ουσίες

Η κάπνιση και η ωρίμανση που υφίστανται τα αλλαντικά οδηγούν στο σχηματισμό καρκινογενετικών χημικών όπως Ν-νιτροζο-ενώσεων και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων.

 

Καρκινογένεση

Η κατανάλωση αλλαντικών συνδέεται με μέτρια καρκινογένεση. Επίσης έχει αναφερθεί μέτρια συσχέτιση της κατανάλωσής τους με την εμφάνιση γονιδιοτοξικότητας, οξειδωτικού στρες και καρκίνο του στομάχου. Από έρευνες έχει βρεθεί θετική συσχέτισή του με καρκίνο ή και αδενώματα του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα για κάθε 50 γρ αλλαντικών που καταναλώνονται την ημέρα ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 18%.

Βιβλιογραφία:

• Bouvard Veronique, Loomis Dana, Guyton Kathryn Z. et al, (2015), “Carcinogenicity of consumption of red and processed meat”

0 σχόλια για “Επεξεργασμένο κρέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *