Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων προσφέρει:
- Καλύτερη ενυδάτωση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό
- Παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού με χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη και μειωμένη όρεξη, χάρη στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών αλλά και στον έλεγχο ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη (GLP-1, γκρελίνη, χολοκυστοκινίνη)
- Αυξημένη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία)
- Βελτιστοποιημένο γλυκαιμικό έλεγχο

Μάλιστα έχει προκύψει από μελέτες ότι η κατανάλωση φρούτων έως και 2 ώρες πριν από ένα κύριο γεύμα αυξάνει το αίσθημα πληρότητας και καταστέλλει την όρεξη περισσότερο από την κατανάλωσή τους μετά το γεύμα. Έχει συσχετιστεί με μείωση της προσλαμβανόμενης ενέργειας στο επακόλουθο γεύμα κατά 18,5%, κάτι που αντιστοιχεί σε 166 θερμίδες λιγότερες. Για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων προτείνεται η κατανάλωση φρούτου 30’ πριν το γεύμα.

Αντίθετα, η κατανάλωση ισοθερμιδικών προϊόντων ψωμιού ή ξηρών καρπών πριν το γεύμα σε σύγκριση με τα φρούτα, δεν φαίνεται να αυξάνει το αίσθημα κορεσμού ούτε και να μειώνει την επακόλουθη ενεργειακή πρόσληψη.
Βιβλιογραφία:
- Hakim, Yahya, Shahar et al, (2019), “Effect of Sequence of Fruit Intake in a Meal on Satiety”
0 σχόλια για “Γιατί να τρώω φρούτα καθημερινά;”