Τι πρέπει να περιέχει ένα ισορροπημένο γεύμα:
Ένα ισορροπημένο γεύμα πρέπει να περιέχει έναν συνδυασμό συστατικών: μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και μικροθρεπτικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία).
Ιδανική αναλογία θεωρείται το 40% των προσλαμβανόμενων θερμίδων να είναι από λαχανικά, το 25% από πρωτεϊνικές πηγές (ζωικής ή φυτικής προελεύσεως), ένα άλλο 25% από υδατάνθρακες, και ένα μόλις 10% από λίπος.

Ποιά είναι όμως η σωστή σειρά κατανάλωσης των συστατικών του γεύματος;
Συγκεκριμένα, προτείνεται πρώτα να καταναλώνονται τα λαχανικά, εν συνεχεία η πρωτεΐνη, και τέλος οι υδατάνθρακες.
Με τη συγκεκριμένη σειρά κατανάλωσης, αυξάνεται από το έντερο η έκκριση του πεπτιδίου GLP-1, το οποίο προσομοιάζει στη γλυκαγόνη κι επωφελούμαστε καθώς:
-Επηρεάζεται θετικά ο μεταβολισμός, λόγω ορμονών που εκκρίνονται από το πάγκρεας
-Επιβραδύνεται η γαστρική κένωση
-Παρατείνεται το αίσθημα κορεσμού μετά το γεύμα
-Ρυθμίζεται καλύτερα το γλυκαιμικό προφίλ, καθώς διεγείρεται η έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Επιπλέον, τρώγοντας πρώτα τα λαχανικά, πιθανότατα «εκτοπιστεί» ποσότητα από το υπόλοιπο φαγητό, κάτι που σε περιπτώσεις μείωσης βάρους είναι επιθυμητό, αφού τα λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες συγκριτικά με το κρέας και τα αμυλούχα τρόφιμα.
Βιβλιογραφία:
Hakim, Yahya, Shahar et al, (2019), “Effects of sequence of fruit intake in a meal on satiety”.
0 σχόλια για “Γιατί να ξεκινήσω το γεύμα μου με σαλάτα;”