Ο καφές και τα οφέλη του

Αποτελεί ένα σύνθετο μείγμα από περισσότερες από 1000 βιοδραστικές ενώσεις, κυριότερες εκ των οποίων είναι:

  • Η καφεΐνη
  • Τα χλωρογενικά οξέα (πολυφαινόλες)
  • Η νιασίνη και η πρόδρομη μορφή της, η τριγονελλίνη
  • Τα διτερπένια, με σημαντικότερα την καβεόλη & την καφεστόλη που διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση ωστόσο είναι και υπεύθυνες για την αύξηση της χοληστερόλης (προτιμάται ο καφές φίλτρου καθώς συγκρατούνται οι παραπάνω ενώσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με δυσλιπιδαιμίες)
christina-rumpf-LMzwJDu6hTE-unsplash

Οι ενώσεις αυτές διαθέτουν επιδράσεις:

• Δυνητικά θεραπευτικές

• Αντιοξειδωτικές

• Αντιφλεγμονώδεις

• Αντικαρκινικές

Έως 3-4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως είναι πιθανότερο να ωφελήσουν παρά να βλάψουν. Η συνιστώμενη πρόσληψη είναι έως 3 φλιτζάνια ανά ημέρα, καθώς εκεί παρατηρείται το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία, έχει συσχετιστεί με 10% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία σε σύγκριση με καθόλου κατανάλωση, ενώ στα 4 φλιτζάνια ημερησίως ο κίνδυνος αυτός μειώνεται στο 4%.

Έτσι λοιπόν ο καφές έχει συσχετιστεί με:

  • Μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από:

  • Εγκεφαλικό, κατά 30%

  • Καρδιαγγειακή νόσο, κατά 19%

  • Στεφανιαία νόσο, κατά 16%

    • Μειωμένo κίνδυνο εμφάνισης:
  • Καρκίνου: προστάτη, ενδομητρίου, μελανώματος, στόματος, λευχαιμίας, ήπατος. Για τους καπνιστές ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο αυξάνεται ειδικά εάν καταναλώνουν >4 φλιτζάνια ανά ημέρα

  • Κίρρωσης ήπατος

  • Χολολιθίασης

  • Διαβήτη τύπου II

  • Μεταβολικό σύνδρομο

  • Πέτρες στους νεφρούς & ουρική αρθρίτιδα

  • Πάρκινσον & Alzheimer

  • Κατάθλιψης

  • Γνωστικών διαταραχών

    • Πρόληψη και θεραπεία:
  • Παχυσαρκίας, καθώς μπορεί να μειώσει την αποθήκευση λίπους μέσω της καταστολής των λειτουργιών των λιποκυττάρων και της υποστήριξης της μικροχλωρίδας του εντέρου

  • nathan-dumlao-pMW4jzELQCw-unsplash

    SOS: Η αυξημένη κατανάλωση καφέ αντενδείκνυται σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ)

    Σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης θα πρέπει να περιορίζεται στα 200 mg (Εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη κι εφόσον το βρέφος δεν έχει κάποια συγκεκριμένη πάθηση).

    Ντεκαφεϊνέ ή Κανονικός καφές;

    Οι ευεργετικές επιδράσεις μεταξύ των 2 ειδών καφέ δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, διότι εκτός από την καφεΐνη απαντώνται και άλλα συστατικά που προάγουν την υγεία. Ωστόσο η αποκαφεΐνωση μειώνει ελαφρώς την αντιοξειδωτική δράση του καφέ.

    Βιβλιογραφικές αναφορές:

    • Poole Robin, Kennedy Oliver J, Roderick Paul et al, (2017), “Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes”
    •  Nieber Karen, (2017), “The impact of coffee on health”
    •  Sirotkin V Alexander V, Kolesarova Adriana, (2021), “ The anti-obesity and health –promoting effects of tea and coffee”
    • Abalo Raquel, (2021), “Coffee consumption for human health
    nathan-dumlao-XOhI_kW_TaM-unsplash

    0 σχόλια για “Ο καφές και τα οφέλη του

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *