Τα κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια σταυρανθών λαχανικών μαζί με το μπρόκολο και το λάχανο. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων (φυτοχημικά) που προάγουν την υγεία.
Αντιοξειδωτική δράση
Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, E, τοκοφερόλες, φαινολικές ενώσεις, καροτενοειδή αλλά και σε αντιοξειδωτικά ένζυμα (καταλάση, υπεροξειδάση, υπεροξειδική δισμουτάση).


Οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα
Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλει στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών, εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α, C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο.
Προστασία από χρόνιες ασθένειες
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών συμπεριλαμβανομένου των καρδιαγγειακών νόσων και του καρκίνου.
Βιβλιογραφία:
o Kapusta-Duch Joanna, Kopec Aneta, Piatkowska Ewa et al, (2012), “The beneficial effects of brassica vegetables on human health”
0 σχόλια για “Ευεργετικές δράσεις κουνουπιδιού”