Μελομακάρονα με μελάσα

Υλικά (για 18 κομμάτια)

Για το σιρόπι:

  • 150γρ νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4 γαρύφαλλα ολόκληρα
  • 2 φέτες πορτοκάλι
  • 110γρ μελάσα

Για τη ζύμη:

  • 100γρ χυμό πορτοκάλι
  • 110γρ ελαιόλαδο
  • 40γρ μελάσα
  • ½ κ.γ baking σόδα
  • ½ κ.γ baking powder
  • 1 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 κ.γ κανέλα
  • ¼ κ.γ γαρύφαλλο σκόνη
  • 50γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 250γρ αλεύρι (μισό ολικής μισό κανονικό)
317469925_1188043262118209_1837079473790231545_n

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο την Emelia, σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν για 2’ λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την Emelia και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, την Emelia και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  3. Προσθέτουμε τη baking σόδα, το baking powder, χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε για 1’ λεπτό. (Η σόδα θα ενεργοποιηθεί και το μείγμα θα φουσκώσει ελαφρώς)
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς αρχικά με το σύρμα και στη συνέχεια απαλά με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. (Δε ζυμώνουμε, απλά ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη).
  5. Πλάθουμε μελομακάρονα (30γρ το κάθε ένα) και με ένα μαχαίρι τα χαράσουμε σταυρωτά.
  6. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και τοποθετούμε τα μελομακάρονα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190°C για περίπου 20-25’ λεπτά.
  7. Αφαιρούμε από τον φούρνο, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για περίπου 30-40’’. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. (Προαιρετικά: με το σιρόπι που θα περισσέψει περιχύνουμε τα μελομακάρονα).
  8. Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
317598249_617392983494609_1306273409931450483_n

0 σχόλια για “Μελομακάρονα με μελάσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *